Marfan Syndrome

Erm... korg tahu pasal Marfan Syndrome? boleh rujuk link Wiki ni..

Well.. basically, ape yg aku paham a.. Die efek bahagian sendi2.. by sendi (ke muscle ek..?) aku bukan saje refer to joins antara kaki nagn pelviks, lenagn nagn bahu sume tuh.. tp juge mende2 kecit. cam injap kat dlm jantung, ligamen yg kawal pergerakan mate, et cetera...

Aku adelah seorg yg me...miliki penyakit neeh.. syndrome neh... Ia penyakit keturunan, meaning o say, aku dpt dr ayah aku... die nye symptom x tentu bile akan tunjuk kan efeknye.. maybe mase umur 40 tahun.. mebi mase umur 7 tahun.. maybe mase baby dah pun.. hmmm..

Ayah aku kene kat jantung.. kalau nk bahase kampung, Darah masuk jantung senang, tp susah nk kuar.. basically, muscle yg kawal injap kat aorta jantung ayah aku die cam 'degil' x berfungsi dgn eloknye, menyebabkan ijap makin besar, physically visible is dada cam naek..

hmm.. aku.. x sure a jantung ok ke x.. ok je kot.. insyaAllah... tp aku mmg kene kat mate... ade doktor panggeyl 'lazy eyes'.. tp bahase mudahnye, lense mate x dgr ckp otak.. dgeel sket lense aku neh.. 70-200 kot.. =p so aku... mempunyai masalh utk fokus (in terms of penglihatan).

Erm.. sekali pandang, besenye, doktor2 leh kenal nagn org yg ade marfan.. tinggi.. jari panjang2.. lelangit tinggi.. hehe..

So..... kenape aku nk tulis pasal mnde neh pulak neh?

erm.. dulu aku penah dp[t tahu... ade budak yg kene marfan, siap x leh jalan lg, sbb cam otot2 kat kaki die x repon nagn arahan otak.. alhamdulillah.. aku syukur nagn keadaan yg tuhan bagi kat aku.. leh jalan.. leh jd 'agak' normal..

tp, peanh satu amse, mase lepas SPM kalau x silap aku, aku jd... erm.. tapak kaki aku, sebelah kiri kalau x silap... aku jd kebas.. aku x rase kaki aku sdirik.. :|

aku asek jatuh.. tapak kak telipat ke blakang, tergures2 pun x rase ape.. mmg x leh kawal langsong a.. taim tuh.. aku dah chuak.. risau.. takut2 aku kene cam budak tuh.. x leh jalan.. >___<

tp.. ade ikhtiar.. akcik akua delah seorg doktor.. die ade ikhtiar sket.. die suh aku jumpe satu rakan 'sependoktoran' nagn die.. name nye doktor Sofia.. :)

Die hebat.. ilmu aku sgt sgt respek.. dr bace nadi aku je, die leh detek dah problem2.. tepat lak tuh, siap tau lg aku banyak stay up men tenet.. -____-"

Die.. dr China.. x reti ckp english, x reti ckp melayu, campur2 rojak.. erm.. die yg nk try setelakn hal kaki aku.. die wt akupuntur + herba2 + ade sinaran infrared ape ntah.. ade gak la lam sbulan kot ulang alik situ.. alhamdulillah.. dah ok kaki skang.. :)

so, again, nape aku nk tulis ne.. wel.. hmm... sejak dr minggu lepas... jari kelingking belah kanan aku.. dr ujung jari.. die sket2.. rase kebas... tp aku leh in control lg..

Mebi aku salah tido je kot.. tp.. tuh mingu leaps.. neh minggu ne plak.. hm.. seluruh jali kelingking aku, dan juge bahagian kiri telapak tangan kanan aku, ... kebas.. :(

risau a plak.. tp... mebi salah tido je kot..

P/s: aku x de point nk pdate blog.. saje je neh.. lalala~

//alak

Comments

  1. salah tido dekat kaki? tido bediri?

    kaki aku mase scan ade prob apetah. sbb tukang jual supplement yg nk pomot ubat yang di-claim bukan supplement tu just operate the scanner, n bukan sorg dokter yg leh diagnose mende rosak dalam kaki aku.
    aku panggil Lutut-sayo Sydrome je.

    akupuntur cam cool je~

    ReplyDelete
  2. yup.. die ade wat gak akupuntur.. siap cucuk.. betul2 tepi mate aku pun ade..
    Hm.. u shud definitely try akupuntur.! XD

    ReplyDelete
  3. hey2! take care of urself, k.
    if anything goes wrong sile2 la rajinkan diri pergi spital check. jgn malas! grrr~

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Check SecStore KeyPhrase of Java Stack

Windows 2003 W2k3 Getting Current MTU Size

Python: thread.error: can't start new thread